Hvad vil det sige at arbejde med konflikter?

Styrkede beslutningsprocesser, organisatorisk vækst og en højere grad af innovative tænkning er blot nogle af fordelene ved at arbejde konstruktivt med konflikter på arbejdspladsen. 

Når man slår ordet konflikt op på Cambridge Dictionary, beskrives der følgende: ”a situation in which beliefs, needs, facts etc. are very different and cannot easily exist together or both be true at the same time.”

Hvis denne beskrivelse holdes sammen med ordets oprindelige latinske betydning, nemlig sammenstød, kan vi forstå arbejdet med konflikter, som en øvelse i først at forstå de forskellige behov, holdning og videnskaber, der er på spil i en konkret konflikt, og derefter forsøge at se mulighederne i den friktion, der uomtvisteligt vil opstå i mødet eller sammenstødet mellem dem. Hvis denne friktion ikke tages alvorligt eller forsøges at undgås, vil stridigheder oftest kunne findes, da sammenstød bliver unaturligt medens omgængelighed bliver erstatningen. I et mål om omgængelighed, vil undgåelighed blive et middel i sig selv. En måde at undgå konflikter, bliver derfor en måde at undgå hinanden som mennesker. Udgangspunktet for mit arbejde består i at inkompatibiliteten, kontradiktionen og paradoxerne som noget potentielt opbyggeligt og produktivt mellem mennesker, frem for nedbrydende. Hvad er du, mennesket foran mig, med dine grænser og muligheder i mødet med mig, mine grænser og muligheder? Hvad kan vi skabe sammen og hvordan gør vi det på en måde hvor vi komplimenterer hinanden frem for at overtage eller nedbryde hinanden?

I mit arbejde arbejder jeg ud fra tesen om at konflikter kan være produktive og helt afgørende for udviklingen af menneskelige relationer hvis de får den tid og plads, de kræver for at udfolde deres muligheder. Konflikter kan på den måde være drivkraften bag forandringer, innovation og personlig vækst, afhængigt af hvordan de håndteres.

Under håndtering af en konflikt er det vigtigste at forstå og respektere, at andre mennesker ikke kan løse ens konflikter, ligesåvel som at man ikke kan løse andres konflikter. I dette udsagn ligger der en fundamental respekt for de respektive mennesker og selvstændige primære oplevelser af situationen, som er altafgørende at give den højeste myndighed i håndteringen af konflikten. Kriminologen, Nils Christie, beskrev netop konflikten som en ejendom, der tilhører de parter, der er involveret i den. Ejendomstanken skal her illustrer hvordan konflikter kan ses, forvaltes og udnyttes på forskellige måder af dem, der er involveret i dem. Mit arbejde med konflikter udfordrer, med Christie som teoretisk udgangspunkt, den gængse opfattelse af konflikter som noget negativt og understreger i stedet potentialet for det produktive i konflikthåndtering og forsoning. Ved at anerkende og håndtere konflikter på en konstruktiv måde, kan man opnå bedre resultater og styrke relationen mellem parterne.

 Hvad kan konflikter bidrage med?

En vellykket håndtering af konflikten, kan dermed være fremmende for effekten på følgende 6 ledelsesområder:

1.       Innovativ tænkning: Konflikter kan udfordre eksisterende ideer, rutiner og fremme innovative løsninger og nye tilgange til bedre arbejdsforhold, produktudvikling eller generel organisering.

 

2.       Forbedret kommunikation: Konflikter kan fremme åben dialog og bedre kommunikation på en arbejdsplads, hvilket kan føre til større forståelse og åbenhed overfor hinandens synspunkter og behov.

 

3.       Styrkede relationer: Når konflikter håndteres konstruktivt, vil relationerne mellem de involverede parter oftest styrkes ved at der er opbygget mere tillid og gensidig respekt gennem håndteringsprocessen i at finde kompromiser gennem et tæt samarbejde.

 

4.       Personlig og organisatorisk vækst: Konflikter kan være åbninger for at fremme personlig og organisatorisk vækst ved at udfordre parternes perspektiver og fremtving en refleksion over egne handlinger, beslutninger og værdigrundlag.

 

5.       Frembringelse af underlæggende strukturelle problemer: Konflikter frembringer ofte underliggende udfordringer, værdier og grundlæggende uoverensstemmelser frem i lyset, hvilket giver mulighed for at adressere dem og finde mere langsigtede og holdbare løsninger til problemer.

 

6.       Styrket beslutningsproces: Konstruktiv konflikthåndtering kan bidrage til en mere grundig og informeret beslutningsproces ved fremadrettede indsatser og forandringer ved at udfordre antagelser og sikre, at flere forskellige synspunkter og perspektiver tages i betragtning.


Mere viden

Previous
Previous

Filosofi i fænglet

Next
Next

Konflikter kan være produktive for et fælleskab - hvis de håndteres med omhu